dimarts, 10 de febrer del 2009

Veneçuela: deu anys de revolució bolivariana i davant l’esmena constitucional

Declaració de l´Assemblea Bolivariana de Catalunya

El diumenge 15 de febrer el poble veneçolà decidirà si suprimeix el límit de dos mandats consecutius que actualment estableix la Constitució. S’aprovarà o rebutjarà en referèndum l’esmena constitucional proposada per l’Assemblea Nacional, que modifica cinc articles de la llei fonamental (són els: 160, 162, 174, 192 i 230) que limiten el nombre vegades en què poden presentar-se a reelecció els càrrecs d’elecció popular.

Els partits d’oposició i els mitjans de comunicació que els serveixen estan presentant la proposta d’esmena constitucional com una arbitrarietat jurídica, intentant a més generalitzar l’opinió que el President Chávez intenta parapetar-se en el poder.

La reelecció consecutiva i sense límits de mandat no significa “perpetuació al poder” ni la “reelecció indefinida”. És la postulació consecutiva d’una persona davant els ciutadans i ciutadanes que, amb el seu vot, decidiran.

En la Unió Europea la reelecció consecutiva i sense limitacions de períodes, dels seus caps d’estat i/o de govern és acceptada en 17 dels 27 estats que la formen. A Itàlia tant el President com el Primer Ministre poden ser reelegits consecutivament i sense límit; el mateix ocorre a Alemanya, Portugal, Eslovàquia, Xipre, Eslovènia, Estònia, Grècia i Letònia. En el Regne Unit no hi ha límits per a la reelecció del Premier i Blair va ser triat en 1997 i reelegit en 2001 i 2005; en el mateix cas estan els caps de govern de Bèlgica, Dinamarca, Luxemburg, Països Baixos, Suècia i Espanya, on Felipe González va ser triat en 1982 i reelegit en 1986, 1989 i 1993, i es va postular a les de 1996, que va perdre.

Com en ocasions anteriors els mitjans en l’estat espanyol, estan deslligant una campanya de tergiversació de l’esmena proposada, amb la finalitat de formar una imatge distorsionada sobre el Procés bolivarià en l’opinió pública. Com l’oposició a Veneçuela que utilitza tots els mitjans per derrocar al govern bolivarià sense acceptar les regles del joc democràtic, excepte quan li resulten favorables.

Ens mantindrem alerta en els pròxims dies per a contestar qualsevol missatge que des de la premsa, ràdio i televisió tergiversi la realitat, tant del contingut real de l’esmena, com dels esdeveniments a Veneçuela. Reclamem, així mateix, el dret a decidir lliure i democràticament, per part del poble veneçolà, el model democràtic i de societat del qual es vulguin dotar, sense cap tipus d’interferències.

Contra la campanya d’assetjament que realitza l’oposició, que ha convertit aquesta contesa en un plebiscit sobre el procés, l’Assemblea Bolivariana de Catalunya manifesta públicament el suport a l’opció del “SÍ” en l’escenari polític de la lluita per aprofundir la Revolució.

El divendres 20 de febrer organitzem un acte on farem balanç dels deu anys que compleix la Revolució Bolivariana i analitzarem els resultats del referèndum. Esperem celebrar el triomf de la voluntat popular i en el seu cas l’aprovació de l’esmenà.