divendres, 12 de juny del 2009

Dues jornades de protesta davant el Consolat del Perú a Barcelona contra La massacra de Bagua a la Amazònia peruana


Dimecres 10 de juny , 8 del vespre

Prop de 150 persones, integrants d’organitzacions i col·lectius de la societat civil de Barcelona o de manera individual es van concentrar davant les oficines del Consolat del Perú en solidaritat amb els Pobles Amazònics que han estat reprimits a l’esmenta’t país als darrers dies. Es van encendre espelmes i es va fer un minut de silenci en senyal de dol per les persones mortes durant la repressió. També es va apuntar la responsabilitat de¡ govern peruà en la violenta repressió, així com el paper de les empreses transnacionals en el saqueig de la Amazònia i la violació deis Territoris deis Pobles Indígenes.

Es va llegir també el Manifest de Bagua, en el qual es denuncien els fets esdevinguts al Perú el passat 5 de juny, on varen ser massacrats desenes de persones, durant el desallotjament per part de forces especials de la Policia Nacional (DINOES), de les posicions que els integrants deis Pobles Indígenes ocupaven en Bagua, departament d'Amazonas.

Es va recordar també que els pobles indígenes de la Amazònia peruana s’han mobilitzat per defensar els seus territoris ancestrals, ocupats a les zones alta i baixa de la Amazònia. Els esmentats territoris es troben afectats pel creixent i irracional explotació de recursos com l’or, la fusta, el petroli i el gas que es porta a terme sense respecte per les desenes de pobles indígenes que mantenen una de les majors diversitats culturals de¡ planeta. Moltes d’aquestes explotacions corresponen a àrees lliurades en concessió pel govern peruà a empreses transnacionals que s’imposen als territoris indígenes, ignorant els drets de les comunitats natives.

També, es va mostrar el repudi davant aquests fets i es va exigir al Govern del Perú la suspensió de manera immediata de l’estat de setge i el cessament de la violència contra la població de I'Amazónia. La garantia de la no desaparició de cossos dels indígenes morts i que es pos¡ en marxa una comissió independent verificadora deis successos. Es va demanar també la retirada deis decrets que han donat lloc a aquesta situació (Decrets Legislatius 1.064, 1.089, 1.090 i 995). Finalment, es va exigir al President Alán Garcia el cessament immediat de les agressions que ha portat a terme sistemàticament contra AIDESEP (Associació Interétnica de Desenvolupament de la Selva Peruana) i contra els seus dirigents durant aquestes setmanes, així com a obrir un espai de diàleg respectuós i genuí amb aquesta organització, considerant els interessos legítims que representa.


Dijous 11 de juny, 13 h.

Responent a un dia d’acció internacional de solidaritat amb els Pobles Amazònics Peruans, s’hauria d’haver lliurat el Manifest de Bagua al Consolat de¡ Perú a Barcelona.

A dos quarts de dues, una cinquantena de persones ens concentràvem a la porta amb pancartes i la “Wimpala”. Un Servei de seguretat privat ha impedit l’accés a la delegació que havia d’entrevistar-se amb el consol i fer entrega del manifest de Bagua avui ja amb 145 signatures de organitzacions i persones a títol individual. La raó es que el consol no hi era.

Els nombrosos ciutadans peruans que acudien a fer els seus tràmits han estat informats que el consolat era avui tancat. Però curiosament, quan la comissió parlava amb la policia privada i ens argumentaven que “el consol no es trobava”, una persona baixava de les oficines i davant de les càmeres de “Canal Latino” deia que “acabava de parlar amb el consol”. Això ha produït nerviosisme i crispació al personal de seguretat i funcionaris consulars que feia guàrdia a la porta.

Els col·lectius i organitzacions ens declarem en estat d’alerta i estreta vigilància de les mesures que prengui en els pròxims dies el Govern peruà, i denunciarem tota violació deis Drets Humans i dels Drets dels Pobles Indígenes que es pugui produir al Perú. Tenim previstes mes reunions per preparar noves accions massives a curt plaç.